Weather and Climate. Упражнения и тесты (upper-intermediate)

Вы перешли на 3 уровень изучения темы «Weather and Climate». Предварительно вы должны знать список английских слов №2 (intermediate) по теме «Weather and Climate».

Weather and Climate. Упражнения и тесты (upper-intermediate)

Упражнение 1. Переведите на английский.

Погода в Британии имеет плохую репутацию потому что быстро меняется. Люди никогда не могут быть уверены в том, что не будет дождя. Из-за изменчивой погоды люди носят зонтики каждый день.  Британцы говорят «дождь льет как из ведра», если идет сильный дождь.

Лето в Британии не очень жаркое. А зима не очень холодная. В некоторых частях Британии зима проходит совсем  без снега. Поэтому можно сказать, что климат в Британии мягкий.  Британцы часто  говорят о погоде. Говорят, что разговор о погоде –это хороший способ начать разговор с незнакомцем.


Упражнение 2. Прочитайте текст и перескажите его. 

  1. rainfall — осадки
  2. even — равномерный
  3. throughout the year — на протяжении года
  4. drought [draut] — засуха
  5. main features — основные характеристики

The English say that they have three variants of weather: when it rains in the morning, when it rains in the afternoon and when it rains all day long. Sometimes it rains so heavily that they say «it rains cats and dogs».

Rainfall is more or less even throughout the year. This means that the western parts of Britain are wet­ter than the eastern ones. London is drier than conti­nental cities. Its weather may be unpredictable, but it is not particularly wet. The northern mountains have much more rain and snow. More generally, the south­ern parts of England and Wales are a little warmer, sunnier and less misty than the rest. The driest period is from March to June and the wettest months are from October to January.

During a normal summer the tem­perature sometimes rises above 25 degrees in the south. Winter temperatures below 5 degrees are rare; It sel­dom snows heavily in winter, snow does not remain for long, except in the Scottish mountains, where ski­ing is possible; frosts are rare. January and February are usually the coldest months, July and August — the warmest. Still the wind may bring wmtercold in spring or summer. Sometimes it brings the whirlwinds or hurricanes. Droughts are rare.

So, we may say that the British climate has three main features: it is mild, humid and changeable. That means that it is never too hot or cold, too wet or too dry.


Упражнение 3. Прослушайте подкаст и ответьте на вопросы.

Questions:

  1. Why do the English people like to talk about the weather?
  2. What country are Marco and Erica going to have a look at?
  3. What words do they want to introduce in the dialogue?
  4. What are their meanings?
  5. What is the Russian for «weather forcast, scattered showers, hovering temperature, isolated dowpours, gust of wind, sleet, cold front»?

Упражнение 4. Напишите сочинение на тему «I wish there were only one season on the earth».


Weather and Climate. Tests

Test №1.

1. What’s the weather ________ for tomorrow? (a. prediction b. forecast c. prognosis)

2. I think it’s going to rain. It’s very ________. (a. clouded b. clouding c. cloudy)

3. The building caught the fire when it was struck by _________. (a. thunder b. lightning c. hurricane)

4. We’re having a very _________ winter this year. ( a. hard b. heavy c. strong)

5. We expect bad ______ _in autumn. (a. weather b. climate c. atmosphere)

6. When the first frosts arrived the roads became _______. (a. frosty b. icy c. slippery)

7. It was a shower with heavy ________. (a. hail b. hails c. balls of ice)

8. If the weather _________, we’ll go for a walk. (a. brighten b. clears c. clears up)

9. As the ice melted away, the river rose in dangerous__________. (a. floods b. puddles c. ponds)

10. Yesterday the sun was _________ brightly.(a. sparkling b. shining c. radiating)

11. I hate going out when the weather is_______. (a. nasty b. terrific c. unattractive)

12. What _________weather we’re having today. (a. spectacular b. pleasing c. wonderful)

13. __________ all day long. (a. There has been snow b. It has been snowing c. It has been going snow)

14. This oppressive ________is killing me! (a. heat b. hot c. warmth)


Test №2

Проверьте себя, знаете ли вы эти слова:
  1. gust – порыв ветра
  2. draught [dra:ft] — сквозняк
  3. downpour [‘daunpɔː] – сильный ливень
  4. torrents – сильный ливень, поток
  5. torrential rain – проливной дождь
  6. blizzard — снежная буря, пурга
  7. gale – шторм, буря; ветерок
  8. tempest — буря
  9. to thaw – оттаивать
  10. haze – легкий туман

1. The Sahara has a very harsh ______. (a. weather b. climate c. atmosphere)

2. The weather is beginning to ______ (a. recover b. grow better c. improve)

3. There was a gentle ______on the beach, just enough to cool us. (a. breeze b. gust c. wind)

4. Autumn in Moscow is usually _____ and_____. (a. coolly …. wet b. chilly … damp c. cold …. moisten)

5. We had a _________ last summer. It didn’t rain for two months. (a. dryness b. draught c. drought).

Не путайте: draught and drought ([dro:t] — dra:ft])

6. The rain came down in________, and we could see nothing. (a. shower b. downpour c. torrents)

7. On the way home we got very wet in the ________. (a. blizzard b. thunderstorm c. gale)

8. In the tropics there is usually ____ rain most days, and the roads often get flooded.
(a. torrential b. drizzling c. pouring)

9. In Cyprus the climate is hot and ________. (a. humid b. wet c. moist)

10. There’s a good ________ today. Shall we go sailing? (a. air current b. wind c. storm)

11. Suddenly there was a very strong __________ of wind and it blew the newspaper out of my hands. (a. blow b. tempest c. gust)

12. A ________ is a violent wind storm whose centre is a cloud in the shape of a funnel (воронка).
(a. hurricane b. tornado c. typhoon)

13. The car crash happen because of thick ______. (a. mist b. fog c. haze)


Поздравляем! Вы закончили изучение темы «Weather and Climate».

ОТВЕТЫ

Test 1. 1-b, 2-c, 3-b, 4-a, 5-a, 6-c, 7-a, 8-c, 9- a, 10-b, 11-a, 12-c, 13-b, 14-a

Test 2. 1-b, 2-c, 3-a, 4-b, 5-c, 6-c, 7-b, 8-a, 9-a, 10-b, 11-c, 12-b, 13-b

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *